Wykonanie
Miałam ochotę na coś słodkiego, szybkiego do przygotowania i przypominającego, że cały czas jest lato (bo pada dzisiaj i pada). Przedstawione muffinki spełniły wszystkie założenia. W prawdzie nie wyglądają tak, jak sobie wymarzyłam, ale w smaku są dokładnie takie, jak być powinny. :)

[ilość na 6 sztuk]60 g
masła5 łyżek
cukrujajko8 łyżek gęstej
śmietany (150 g)125 g
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sodysólok. 6 dużych
moreli6
borówek amerykańskich
Masło utrzeć z
cukrem. Dodać
jajko i
śmietanę. Składniki suche połączyć, dodać do masy
maślanej i wymieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
Morele pokroić na ósemki. Do foremki na muffinki nałożyć połowę ciasta, następnie dookoła poukładać kawałki
moreli. Wypełnić pozostałym
ciastem, na wierzchu ułożyć
borówki (jak na zdjęciu powyżej).Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.Smacznego!