Wykonanie
Pyszne, proste, wilgotne ciasto, które idealnie sprawdza się cały rok z sezonowymi
owocami.Wspaniale zdają tu egzamin
czerwone porzeczki,
jagody,
morele,
jabłka.Jeśli nie dysponujemy świeżymi
owocami oczywiście można zastąpić je tymi ze słoika lub puszki, pamiętając, aby wcześniej dobrze je odsączyć na sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika.Duża ilość
maślanej kruszonki jest ukoronowaniem tego pysznego ciasta ....Pamiętajmy, aby wszystkie składniki użyte do ciasta miały pokojową temperaturę - najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia.

Składniki:2 całe ja ja1 opakowanie
zsiadłego mleka 330 g3 szklanki
mąki0,5 szklanki
oleju1,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeni1 mały
cukier waniliowy (16g)
morele (świeże lub z puszki) lub inne
owoceNa kruszonkę:150g
mąki100g drobnego
cukru80g prawdziwego
masłaWszystkie składniki zagnieść razem (w miarę szybko) aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Wykonanie:
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno
zsiadłe mleko (po 2 łyżki) i
olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy
owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180st ok 50 minut.
