ßßß Cookit - przepis na POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z TORTELLINI

POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z TORTELLINI

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie :) Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów.
Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorków :)
Dodatek małych pysznych tortellini wzbogaca smak zupy, jest przez to bardzo sycąca.
A potrzebujemy do niej:
1kg pomidorów
2l bulionu drobiowego
1 marchewka
1 cebula
odrobina oregano
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
odrobina cukru
2 łyżki śmietany 18%
op. 400g tortellini o dowolnym nadzieniu
Wykonanie:
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Lubię pestki w zupie, ale nie bardzo odpowiadają mi pływające skórki, dlatego zawsze w tej sposób ściągam skórkę z pomidora. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę (można użyć blendera). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i oregano i podsmażamy całość ok 5-10 minut. Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem. Na talerz wykładamy kilka tortellini i zalewamy je zupą.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/pomidorowka-ze-swiezych-pomidorow-z.html