Wykonanie
Zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu TUTAJ i zaopatrzona w 2 kg
jeżyn postanowiłam upiec ciasto z
jeżynami. Przepis wydał mi się fajny, kruchy spód,
białkowo-budyniowa masa + aromatyczne
jeżyny to bardzo smaczne zestawienie. Jednak jak dla mnie warstwa budyniowej pianki była za słodka, mimo dodatku kwaskowych
owoców.Następnym razem zamiast szklanki
cukru, użyję max 3/4 szklanki. Ale jeśli ktoś jest łasuchem i lubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości.Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi
owocami. Fajnie komponowałyby się
maliny, albo
morele...Polecam!

Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 250 g Kasi- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
cukru pudru- 5
żółtekSkładniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części - około 60% i 40%, zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić.Składniki na budyniową piankę:- 5
białek- 1 szklanka
cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.)- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru- 1/2 szklanki
olejuDodatkowo:- 500 g
owoców: u mnie
jeżyny
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po łyżce
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać
olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać
owocami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec około 30 - 40 minut w 190 st. C.
