ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu TUTAJ i zaopatrzona w 2 kg jeżyn postanowiłam upiec ciasto z jeżynami. Przepis wydał mi się fajny, kruchy spód, białkowo-budyniowa masa + aromatyczne jeżyny to bardzo smaczne zestawienie. Jednak jak dla mnie warstwa budyniowej pianki była za słodka, mimo dodatku kwaskowych owoców.
Następnym razem zamiast szklanki cukru, użyję max 3/4 szklanki. Ale jeśli ktoś jest łasuchem i lubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele...
Polecam!
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g Kasi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części - około 60% i 40%, zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.
Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić.
Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 500 g owoców: u mnie jeżyny
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać owocami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec około 30 - 40 minut w 190 st. C.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/kruche-ciasto-z-jezynami-i-budyniowa.html