ßßß Cookit - przepis na Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką

Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką

nazwa

Wykonanie

Kruchutkie, puszyste ciasto, niezwykle delikatna, słodziutka pianka budyniowa i aromatyczne lekko kwaskowe owoce: maliny i jeżyny - wypiek idealny na niedzielny deser. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku i przede wszystkim proste w przygotowaniu - klasyczne, domowe ciasto, które powinno znaleźć się w kuchennych zapiskach każdej pani (lub pana) domu.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła (zimnego)
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
5 żółtek
Budyniowa pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)
1/3 szklanki oleju
ok. 300 g malin
ok. 200 g jeżyn
cukier puder do oprószenia
Ciasto:
Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia.
Całkowicie studzimy ciasto.
Budyniowa Pianka:
Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe.
Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy olej.
Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz jeżyny. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/10/kruche-ciasto-z-malinami-i-jezynami.html