Kruchy spód, spora ilość pysznych jabłek i kruszonka ...cóż chcieć więcej?Składniki:50 dag mąki pszennej½ szklanki cukru pudru2 łyżki śmietany ukwaszonej 18%1 łyżka cukru (do jabłek)25 dag masła1 jajko1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 kg jabłek najlepiej kwaskowych (lub słoik jabłek prażonych)bułka tartaWykonanie:Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i jajko posiekać dokładnie. Następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Pozostaw na dwie godziny w lodówce. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Rozgotuj je lekko z łyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.