ßßß Cookit - przepis na JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ

JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Kruchy spód, spora ilość pysznych jabłek i kruszonka ...
cóż chcieć więcej?
Składniki:
50 dag mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany ukwaszonej 18%
1 łyżka cukru (do jabłek)
25 dag masła
1 jajko
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek najlepiej kwaskowych (lub słoik jabłek prażonych)
bułka tarta
Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i jajko posiekać dokładnie. Następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Pozostaw na dwie godziny w lodówce. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Rozgotuj je lekko z łyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/jabecznik-z-kruszonka.html