ßßß
Składniki:5 marchewek3 średnie ziemniakicebula3 ząbki czosnkułyżka masła1,5 l bulionu3 łyżki gęstego soku pomidorowego lub przecieruśmietana 18%kromka chleba razowego lub dobrego białego pieczywasól, pieprz, cukier, słodka i ostra papryka w proszkuWykonanieW garnku o grubym dnie na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem ( uwaga aby nie przypalić czosnku )Do cebuli dodać pokrojone w plastry marchewki. Smażyć.Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do warzyw i przesmażyć ok 4 minuty. Wszystko zalać bulionem i dusić do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę. Doprawić sokiem pomidorowym i przyprawami.Chipsy marchewkowe:marchewkę obrać i pokroić cienko np obieraczką do warzyw. Układać na papierze do pieczenia, posypać słodką papryką i skropić delikatnie oliwą. Piec w 200 stopniach C w piekarniku, po kilku minutach każdy chips obrócić na drugą stronę.Grzanki:Kromki smarujemy delikatnie masłem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy w piekarniku. Można razem z marchewką, żeby zaoszczędzić czas.Zupę podajemy z kleksem śmietany, grzankami i chipsami.Smacznego