Wykonanie
Cukinia faszerowana
ryżem i
mięsem może być zarówno lekkim daniem obiadowym, jak i ciepłą przekąską na przyjęcia i imprezy. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie, w wybranym momencie, włożenia na pół godziny do piekarnika.

Składniki:100 g
ryżu1,5 szklanki
wywaru warzywnego2 duże
cebule5 ząbków
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek250 g mielonej
karkówkipół kilo
pomidorów świeżych lub
pomidory w puszcepłaska łyżeczka
cukru2 czubate łyżeczki
suszonego oregano1 czubata łyżeczka suszonej
bazylii8 dużych listków świeżej
bazyliisólpieprz8 małych
cukiniiPrzygotowanie farszu:Do
wywaru warzywnego wsypujemy
ryż i gotujemy 15 minut. W czasie, gdy będziemy wykonywali dalsze czynności,
ryż całkowicie wchłonie
wywar warzywny.Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek. Gdy
cebulka się zeszkli, dodajemy
mielone mięso i całość podsmażamy kolejne 5 minut.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do
mięsa.Dodajemy
cukier,
oregano,
bazylię,
sól,
pieprz i dusimy kolejne 10 minut.W tym czasie
pomidory się rozgotują, a sos lekko zredukuje.Dodajemy ugotowany
ryż. Całość mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem.Tak przygotowany farsz powinien być rzadki.Wykonanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką.Tak przygotowaną
cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy
solą i napełniamy czubato farszem.
Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam z termoobiegiem.Smacznego :)









