ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

nazwa

Wykonanie

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem może być zarówno lekkim daniem obiadowym, jak i ciepłą przekąską na przyjęcia i imprezy. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie, w wybranym momencie, włożenia na pół godziny do piekarnika.
Składniki:
100 g ryżu
1,5 szklanki wywaru warzywnego
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g mielonej karkówki
pół kilo pomidorów świeżych lub pomidory w puszce
płaska łyżeczka cukru
2 czubate łyżeczki suszonego oregano
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
8 dużych listków świeżej bazylii
sól
pieprz
8 małych cukinii
Przygotowanie farszu:
Do wywaru warzywnego wsypujemy ryż i gotujemy 15 minut. W czasie, gdy będziemy wykonywali dalsze czynności, ryż całkowicie wchłonie wywar warzywny.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mielone mięso i całość podsmażamy kolejne 5 minut.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa.
Dodajemy cukier, oregano, bazylię, sól, pieprz i dusimy kolejne 10 minut.
W tym czasie pomidory się rozgotują, a sos lekko zredukuje.
Dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz powinien być rzadki.
Wykonanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką.
Tak przygotowaną cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy czubato farszem.
Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam z termoobiegiem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/09/cukinia-faszerowana-miesem-i-ryzem.html