ßßß
Składniki:375 ml ciepłego mleka375 g mąki pszennej (można użyć po połowie pszennej i chlebowej)2 łyżki cukru20 g świeżych drożdżypół łyżeczki soliłyżeczka sody oczyszczonejszklanka wodydo podania: masło, dżem, owoce, cheddar itpWykonanie:Do miski dodaj drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Wsyp cukier i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Mąkę i sól wymieszaj w drugiej misce. Połącz miski ze sobą. Wymieszaj ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Sodę wymieszaj z wodą. Gdy ciasto wyrośnie dodaj do niego wodę z sodą i wymieszaj tak żeby nie było grudek. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię i wylej na nią trochę oleju. Rozprowadź go za pomocą silikonowego pędzelka po całej patelni. Ustaw obręcze na patelni (wysmaruj je także olejem) i wylewaj na nie ciasto. Smaż na wolnym ogniu. Gdy zaczną bąbelkować ostrożnie wyjmij je z obręczy i odwróć na drugą stronę. Obręcze i patelnie smarowałam olejem za każdym razem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu a gdy wystygną opiecz je w tosterze. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!