ßßß
Składniki (dla 2 osób):pęczek zielonych szparagów4 kawałki świeżego łososia4 płaty ciasta filołyżka masłasólpieprzcytrynasos:pół szklanki gęstego jogurtu2 łyżki śmietanysólpieprzłyżeczka suszonego estragonu lub łyżka świeżego- posiekanegoWykonanie:Masło rozpuść i przestudź. Rozłóż pierwszy płat ciasta i posmaruj go masłem. Nałóż na niego kolejny kolejną warstwę masła i tak do wyczerpania ciasta. Przyciśnij całość i podziel na 4 części. Łososia przypraw solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Każdy kawałek ryby zwiń w ciasto (zroluj). Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 15-20 minut. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Usuń zdrewniałe końcówki (weź każdy szparag i zegnij go- sam pęknie w odpowiednim miejscu). Najlepiej gotować szparagi w wąskim naczyniu w pozycji pionowej. Ale jeśli nie macie takiego naczynia można gotować je w zwykłym garnku z odrobiną wody i cukru. Można także dodać trochę masła. Gotuj je ok 10 minut.Zrób sos: Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.Gdy szparagi i ryba będą gotowe na talerzu ułóż szparagi a na nich kawałki łososia. Polej sosem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!