Wykonanie
W piątek powędrowałam na targ. A tam... od razu wypatrzyłam
szparagi. Uwielbiam je! Przygotowane najprościej czyli zwyczajnie ugotowane.. Do tego przygotowałam paczuszki z
łososiem z
ciasta filo. No właśnie..
ciasto filo.. To chyba najbardziej upierdliwy produkt! Szybko wysycha, łatwo się kruszy. No ale efekt końcowy jest naprawdę wart tego żeby wydziwiać. To tylko trzy składniki (plus sos) ale kompletnie nas to powaliło. Przepyszne i na pewno nie raz jeszcze pojawi się u nas.
Składniki (dla 2 osób):pęczek
zielonych szparagów4 kawałki
świeżego łososia4 płaty
ciasta filołyżka
masłasólpieprzcytrynasos:pół szklanki gęstego
jogurtu2 łyżki
śmietanysólpieprzłyżeczka
suszonego estragonu lub łyżka świeżego- posiekanegoWykonanie:
Masło rozpuść i przestudź. Rozłóż pierwszy płat ciasta i posmaruj go
masłem. Nałóż na niego kolejny kolejną warstwę
masła i tak do wyczerpania ciasta. Przyciśnij całość i podziel na 4 części.
Łososia przypraw
solą,
pieprzem i odrobiną
cytryny. Każdy kawałek
ryby zwiń w ciasto (zroluj). Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 15-20 minut.
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Usuń zdrewniałe końcówki (weź każdy
szparag i zegnij go- sam pęknie w odpowiednim miejscu). Najlepiej gotować
szparagi w wąskim naczyniu w pozycji pionowej. Ale jeśli nie macie takiego naczynia można gotować je w zwykłym garnku z odrobiną
wody i
cukru. Można także dodać trochę
masła. Gotuj je ok 10 minut.Zrób sos: Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.Gdy
szparagi i
ryba będą gotowe na talerzu ułóż
szparagi a na nich kawałki
łososia. Polej sosem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!