Wykonanie
Weekend, weekend i po. Jak zwykle intensywnie właściwie przez cały weekend i jak zwykle za mało snu. Mieliśmy gości bo mój m. przygotowywał
ośmiornicę. Mnie przypadło w udziale przygotowanie deseru. Skoro kolacja była wyszukana to postanowiłam zrobić szybki i prosty deser. Czyli
tarta z
brzoskwiniami i
waniliową masą. Ekspresowa i naprawdę smaczna. A ciasto na tartę to jedno z lepszych jakie udało mi się zrobić:)

Składniki: na ciasto:200 g
mąki pszennej100 g
masła pokrojonego w kawałki4 łyżki
śmietany 12%40 g
cukrunadzienie:szklanka
mleka2
jajka50 g
cukrułyżeczka esencji waniliowej lub świeża
laska wanilii- pozbawiona ziarenek ze środka2 łyżeczki
mąki pszennejbrzoskwinie pokrojone w plastry- mogą być z puszki
cukier puder do posypania tartyWykonanie:Składniki na ciasto połącz ze sobą. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo tylko do chwili kiedy wszystko połączy się ze sobą. Przełóż do miski, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep
ciastem formę, ponakłuwaj ją widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie połącz ze sobą dokładnie. Na podpieczony spód wylej masę i wyłóż
brzoskwinie. Wstaw do piekarnika i piecz 30- 35 minut aż masa będzie ścięta. Po tym jak lekko przestygnie posyp
cukrem pudrem.Smacznego!