Wykonanie
Grrr....te ostatnie popisy pogody są naprawdę nie do wytrzymania.
Bawi się z nami.. drażni deszczem, zachęca słońcem i w końcu
śmieje się w twarz sypiąc śniegiem. Ten dzisiejszy śnieg spowodował, że miałam wrażenie że zbliża się raczej Boże Narodzenie a nie Wielkanoc.Masakra.. Ostatnio otworzyłam chyba ostatni wakacyjny łup czyli ajwar z Chorwacji. W związku z tym że dawno już obalono mit że muffiny mogą być tylko na słodko postanowiłam że pasta wyląduje właśnie w nich. Pomysł okazał się naprawdę niezły. Jeśli nie macie pasty ajwar zwykła pasta paprykowa też będzie ok. W gruncie rzeczy możecie także dodać pieczoną
paprykę i np.
pomidory suszone a
fetę zamienić na
ricottę. Jak to przy muffinach bywa.. żeby się nie udały trzeba
mieć naprawdę sporo szczęścia:)Kilka rad i pomysłów odnośnie muffin znajdziecie tutaj

Składniki:2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliszczypta
pieprzususzona
papryczka chili -wg gustupół łyżeczki
kurkumyłyżeczka suszonego
rozmarynu4 łyżki pasty ajvar70 g
sera feta2
jajkaok 1/3-1/2 szklanki
mlekastarty
cheddar do posypania każdej muffiny przed pieczeniemWykonanie:Suche składniki wymieszaj w jednej misce a mokre w drugiej. Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj przez chwilę ale niezbyt długo. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dolej odrobinę więcej
mleka. Przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Posyp
serem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Po krótkim przestygnięciu wyjmij je z formy. Możesz podawaj je np. z
sosem czosnkowym.Smacznego!