ßßß
Składniki: na ciasto:300 g mąkiok 200 ml gorącej wodyszczypta solinadzienie:3 gruszkicynamon- wg gustu dodałam ok pół łyżeczkicukier- wg gustu- w zależności od tego czy gruszki są wystarczająco słodkiekilka kostek gorzkiej czekoladyWykonanie:Składniki na ciasto połącz ze sobą i wyrób elastyczne i gładkie ciasto. Ilość wody może się zwiększyć lub zmniejszyć (zależy ile wchłonie jej mąka) więc dodawaj ja stopniowo. Po wyrobieniu odstaw ciasto na ok 15 minut aby odpoczęło.Gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę. Jeśli to konieczne dodaj nieco cukru a następnie cynamon i wymieszaj całość. Gdy ciasto będzie odpowiednio gładkie i będzie swobodnie odchodzić od rąk, podsyp blat mąka i rozwałkuj ciasto. Wycinaj szklanką (lub kubkiem:)) koła, nadziewaj gruszką i zlepiaj. Gotuj partiami w osolonej wodzie. Wrzucaj pierogi do wrzątku gdy woda będzie bulgotać a po wrzuceniu zmniejsz temperaturę i poczekaj aż wypłyną. I gotuj od tego czasu ok 2-2,5 minuty.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (czyli na garnek z wodą wstaw miskę- miska nie może dotykać wody- i wrzuć do garnka czekoladę, poczekaj aż się rozpuści). Możesz rozpuścić czekoladę także w mikrofalówce ale pamiętaj, że czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury a w mikrofalówce ciężko ja kontrolować. Rozpuszczona czekoladą polej pierogi.Smacznego!