Wykonanie
Pierogi zawsze kojarzyły mi się z czymś trudnym, pracochłonnym. Wynikało to pewnie z tego, że kiedy moja mama lub babcia robiły pierogi zajmowało to dużo czasu. Zajmowało sporo ale za to pierogów też było sporo. Na szczęście ja nie robię 100 pierogów i trwa to krócej no i wcale nie jest trudne. A dodatkowo posiadam mini przyrząd do sklejania pierogów a on ułatwia życie. Moja babcia (mama mojego taty) robi najlepsze pierogi ruskie a moja mama najlepsze z
grzybami na wigilię. Trudno dorównać tym smakom. Ale zupełnie nie ma potrzeby im dorównywać czy próbować prześcignąć. Niech to co najlepsze u babci pozostanie najlepsze u babci a to co u mamy to u mamy. Taki stan rzeczy powoduje, że czuję się jakoś bezpieczniej i lepiej bo wiem, że są miejsca i smaki które się nigdy nie zmienią. A ja pokombinuję sobie z
gruszką i
cynamonem. I też wyszło naprawdę bardzo smacznie. Przepisów na ciasto pierogowe jest mnóstwo więc wybierzcie taki który zwykle stosujecie. A jeśli nie macie podaję ten który u mnie funkcjonuje. Ah..no i
gruszki można zmienić na
jabłka. To tak w ramach kolejnych kombinacji...

Składniki: na ciasto:300 g
mąkiok 200 ml gorącej
wodyszczypta
solinadzienie:3
gruszkicynamon- wg gustu dodałam ok pół łyżeczki
cukier- wg gustu- w zależności od tego czy
gruszki są wystarczająco słodkiekilka kostek
gorzkiej czekoladyWykonanie:Składniki na ciasto połącz ze sobą i wyrób elastyczne i gładkie ciasto. Ilość
wody może się zwiększyć lub zmniejszyć (zależy ile wchłonie jej
mąka) więc dodawaj ja stopniowo. Po wyrobieniu odstaw ciasto na ok 15 minut aby odpoczęło.
Gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę. Jeśli to konieczne dodaj nieco
cukru a następnie
cynamon i wymieszaj całość. Gdy ciasto będzie odpowiednio gładkie i będzie swobodnie odchodzić od rąk, podsyp blat
mąka i rozwałkuj ciasto. Wycinaj szklanką (lub
kubkiem:)) koła, nadziewaj
gruszką i zlepiaj. Gotuj partiami w osolonej wodzie. Wrzucaj pierogi do wrzątku gdy
woda będzie bulgotać a po wrzuceniu zmniejsz temperaturę i poczekaj aż wypłyną. I gotuj od tego czasu ok 2-2,5 minuty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej (czyli na garnek z
wodą wstaw miskę- miska nie może dotykać
wody- i wrzuć do garnka
czekoladę, poczekaj aż się rozpuści). Możesz rozpuścić
czekoladę także w mikrofalówce ale pamiętaj, że
czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury a w mikrofalówce ciężko ja kontrolować. Rozpuszczona
czekoladą polej pierogi.Smacznego!