Wykonanie
Na osłodzenie pochmurnych, szaroburych dni proponuję churros- hiszpańskie, podłużne "pączki", któych smak dopełna
czekoladowy sos. Wszystkie widziane przepisy zmodyfikowałąm i dodałam coś od siebie. Ich przygotowanie nie jest skąplikowane, nie trzeba czekać aż podrośnie jedyną bardziej zajmującą czynnością jest wymieszanie
mąki z innymi skłądnikami, a więc zaczynajmy;-)

Skladniki na około 30 średnich pączuszków:300 g
mąki500 ml
wody2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
cukru z
wanilią1 łyżeczka
soliolej lub inny tłuszcz do smażenia
cukier i
cynamon do obtoczenia
Wodę zagotować z
oliwą,
cukrem,
solą. Zdjąć z ognia. Wsypać "na oko" połowę
mąki, wymieszać. Dodać resztę
mąki i przełożyć na stolnicę, zagniatać przez chwilę do uzyskania całego ciasta. Początkowo ciasto włożyłam do rękawa cukierniczego i to był błąd - jeśli macie dobrej jakości szprycę, po prostu przeciskajcie i przecinajcie po kawałku na rozgrzany tłuszcz. Ja grubo rozwałkowałam ciasto i pociełam falistą rolką. Smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odsączać na papierze ręcznikowym, obtaczać w
cynamonie i cukrze.Składniki na sos
czekoladowy:1 szklanka
śmietanki kremówki100 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
cukru z
waniliąKremówkę podgrzać, dodać
czekoladę i
cukier z
wanilią. Po chwili mieszamy i przelewamy do miseczek. Smacznego!