ßßß
Skladniki na około 30 średnich pączuszków:300 g mąki500 ml wody2 łyżki oliwy2 łyżeczki cukru z wanilią1 łyżeczka soliolej lub inny tłuszcz do smażeniacukier i cynamon do obtoczeniaWodę zagotować z oliwą, cukrem, solą. Zdjąć z ognia. Wsypać "na oko" połowę mąki, wymieszać. Dodać resztę mąki i przełożyć na stolnicę, zagniatać przez chwilę do uzyskania całego ciasta. Początkowo ciasto włożyłam do rękawa cukierniczego i to był błąd - jeśli macie dobrej jakości szprycę, po prostu przeciskajcie i przecinajcie po kawałku na rozgrzany tłuszcz. Ja grubo rozwałkowałam ciasto i pociełam falistą rolką. Smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odsączać na papierze ręcznikowym, obtaczać w cynamonie i cukrze.Składniki na sos czekoladowy:1 szklanka śmietanki kremówki100 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka cukru z waniliąKremówkę podgrzać, dodać czekoladę i cukier z wanilią. Po chwili mieszamy i przelewamy do miseczek. Smacznego!