Wykonanie
Czasem myślę, że w życiu wszystko jest kwestią przypadku. Dzisiaj pierwszy raz w życiu jadąc autobusem przegapiłam swój przystanek. Powód- bardzo prosty. Najzwyczajniej w świecie zaczytałam się.. I pewnie pojechałabym jeszcze dalej gdyby nie to że autobus przejeżdżał pod
mostem i zrobiło się w nim po prostu ciemno i nie mogłam czytać. Wtedy zorientowałam się gdzie właściwie jestem. Telepię się autobusami od czasów studiów i nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się coś takiego. Skoro już urządziłam sobie wycieczkę przez pół miasta to postanowiłam to wykorzystać. Przypadkowo wstąpiłam do sklepu
mięsnego. Wypatrzyłam surowe
kiełbaski. Gdzieś ostatnio
mignął mi przepis na zwykłe
kiełbaski i
jabłkami. Trochę kombinacji, odrobina cydru- który uwielbiam, i wyszło bardzo smaczne i w miarę szybkie danie. Idealne na tę
porę roku.
Składniki:6 cienkich surowych kiełbasek2 średnie
cebule1 średnie
jabłkoszczypta
majeranku250 ml cydru
olej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonanie:
Jabłko obierz i pozbaw pestek. Pokrój na ćwiartki.
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na
oleju. Dodaj
majeranek i wymieszaj. Wrzuć
kiełbaski na kilka minut na patelnię żeby trochę się przypiekły. Przełóż
kiełbaski z
cebulą do naczynia żaroodpornego dodaj
jabłka i całość zalej cydrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 minut. Jeśli wolisz możesz to danie zrobić na patelni i cydrem zalewać
kiełbaski podczas pieczenia. Ale wtedy trzeba wszystkiego pilnować. Mnie było po prostu łatwiej trochę je podpiec i wrzucić do piekarnika i już się nimi nie martwić.Smacznego!