Wykonanie
Wątróbka drobiowa to przysmak mój i mojej Mamy.Nie robimy jej przesadnie często, ale jak już, to właśnie w takiej słodko-kwaśnej wersji.
Jabłka po uduszeniu świetnie zastępują surówkę, a całe danie wybornie smakuje z
ryżem ugotowanym na sypko, polecam.
Składniki :500 g
wątróbki z kurczaka2 średnie
winne jabłka1 duża
cebulapół garści
rodzyneksol,
pieprz do smakuszczypta
majeranku2-3 łyżki
olejuDodatkowo :1/2 czerwonej świeżej
paprykilistki
pietruszkiszczypta
słodkiej papryki w proszku
ryż ugotowany na sypko
Sposób przygotowania :_________________________
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Cebulę pokroić w piórka,
jabłka na ósemki.Na rozgrzaną patelnię wlać
olej i wrzucić
cebulę, lekko zeszklić. Dodać
wątróbkę, pokrojone
jabłka i
rodzynki.Posypać
majerankiem.Dusić pod przykryciem aż
wątróbka i
jabłka będą miękkie...około 8-10 minut. Na koniec doprawić
solą,
pieprzem i
papryką w proszku. Podawać z
ryżem, udekorowaną listkami
pietruszki i kawałeczkami
papryki.
Smacznego :)