ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i rodzynkami

Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Wątróbka drobiowa to przysmak mój i mojej Mamy.Nie robimy jej przesadnie często, ale jak już, to właśnie w takiej słodko-kwaśnej wersji. Jabłka po uduszeniu świetnie zastępują surówkę, a całe danie wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, polecam.
Składniki :
500 g wątróbki z kurczaka
2 średnie winne jabłka
1 duża cebula
pół garści rodzynek
sol, pieprz do smaku
szczypta majeranku
2-3 łyżki oleju
Dodatkowo :
1/2 czerwonej świeżej papryki
listki pietruszki
szczypta słodkiej papryki w proszku
ryż ugotowany na sypko
Sposób przygotowania :
_________________________
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.Cebulę pokroić w piórka, jabłka na ósemki.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić cebulę, lekko zeszklić. Dodać wątróbkę, pokrojone jabłka i rodzynki.Posypać majerankiem.Dusić pod przykryciem aż wątróbka i jabłka będą miękkie...około 8-10 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Podawać z ryżem, udekorowaną listkami pietruszki i kawałeczkami papryki.
Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/watrobka-drobiowa-z-jabkiem-cebula-i.html