Wykonanie
Za mną bardzo intensywny weekend. Pełen pysznego jedzenia, świetnego towarzystwa i dobrego humoru. Mimo, że zapowiadało się że będzie to spokojny weekend i czas odpoczynku okazało się zupełnie inaczej. Poniosło nas ale naprawdę bardzo to lubię. I bardzo się z tego cieszę. Tylko.. nie chcę nawet myśleć o tym ile zjadłam a tym bardziej nie chcę liczyć ile w tym było kawałków ciasta
czekoladowego. Po 3 przestałam liczyć.Piątek był tym dniem w którym to u nas spotkaliśmy się ze znajomymi. Ale to był wyjątkowo szalony dzień i to co zaplanowałam niestety nie miało prawa się udać. A że ostatnio kombinujemy z pizzą więc pizza. Jest prosta, pyszna i można dodać do niej to co lubimy i to czym akurat dysponuje nasza lodówka. U nas mistrzem robienia ciasta do pizzy jest M. Tzn był.. do tej
pory. Bo to ciasto zrobiłam ja i jest wręcz doskonałe. Najlepsze z dotychczasowych które zrobiliśmy a było ich sporo. Co do samych dodatków. M. zrobił jedną a ja drugą. M postawił na "męskie"dodatki a ja na niebanalne połączenia i nietypowe smaki. Opłaciło się. Wszyscy byliśmy zadowoleni.

Składniki:Na ciasto (z ciasta zrobiliśmy 2 pizze i jeszcze trochę go zostało):600 g
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli6 łyżek
olejuok pół szklanki letniej
wodyDodatkowo:4
figikilka plastrów
szynki westfalskiejkilka
suszonych pomidorówpół krążka
sera pleśniowego (użyłam takiego z
orzechami)Wykonanie:
Drożdże przełóż do małej miski i zasyp
cukrem. Odczekaj chwilę aż się rozpuszczą.
Mąkę przesiać do miski. Dodaj
sól,
olej i
drożdże. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj
wodę. Może się okazać, że użyjesz jej nieco więcej. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość. U mnie wyrastało ok 2 godziny ale tylko dlatego, że moja pizza czekała na gości. Kilka
razy odgazowałam ciasto uderzając w nie pięścią. Ciasto podziel na dwie części i uformuj placki. Użyj swoich ulubionych dodatków lub skorzystaj z mojego pomysłu i na ciasto rozłóż pokrojone w plastry
figi,
szynkę westfalską,
pomidory pokrojone w kawałki i
ser pleśniowy pokrojony w plastry. Piecz w temp 180 stopni przez 15-20 minut.Smacznego!