Gremolata to włoski wynalazek. Składa się w wersji podstawowej z czosnku, pietruszki i cytryny. Ja swoją trochę urozmaiciłam. Zresztą taką właśnie "posypkę' bardzo często dodawałam do mozzarelli (podawanej w plastrach). Ale dziś dorzuciłam makaron i powstało całkiem fajne danie. Ostre dzięki chilli ale mozzarella jest dość mdła więc trochę ostrości się jej przyda. To bardzo szybkie danie. Jedno z szybszych jakie zrobiłam. Zajmuje dokładnie tyle czasu ile gotuje się makaron. Gremolata jest także świetna na tostach i kanapkach.Składniki:ok 100 g makaronu spaghetti na osobęduża kulka mozzarelli (lub dwie mniejsze)garść zielonych oliwek (mogą być też czarne)4 ząbki czosnkuskórka otarta z połowy cytrynyoliwachilli w płatkach (wg uznania)sólpieprzWykonanie:Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Mozzarellę pokrój w plastry. Oliwki posiekaj, czosnek drobno pokrój i wymieszaj z oliwą, skórką cytrynową, chilli, solą i pieprzem. Na ugotowanym makaronie rozłóż plastry mozzarelli i posyp gremolatą. Posyp płatkamichilli i skropoliwą.Smacznego!