Wykonanie
Ta jajecznica to typowe tureckie danie
śniadaniowe. Ale bardzo podobne jadaliśmy także w Egipcie. To nie jest taka standardowa jajecznica z
pomidorami. Ta jest o wiele bardziej pomidorowa a z warzyw powstaje sos. Dodatkowo
pomidory o tej
porze roku są wyjątkowo smaczne. I naprawdę przypadła mi do gustu. Jutro na śniadanie też sobie taką sprawię. Aha...i pamiętajcie o niej po ciężkiej nocy. Niektóre rzeczy smakują zdecydowanie lepiej niż wyglądają. Oto przykład:)
Składniki:4 duże
jajka2 duże mięsiste
pomidory (zimą użyj
pomidorów z puszki)pół
papryczki chili drobno posiekanej lub
płatki chili (można pominąć)duża
cebulapołowa czerwonej lub
zielonej paprykisólpieprzkilka listków
miętyolej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonanie:
Pomidory pozbaw skóry.
Paprykę pokrój w kostkę. Na
oleju podsmaż pokrojoną w kostkę
cebulę dodaj do niej
paprykę i chwilę podsmaż. Gdy zmiękną dorzuć
pomidory pokrojone w kawałki. Duś całość na wolnym ogniu ok 5 minut. W tym czasie do miski rozbij
jajka i lekko je ubij. Przypraw
solą i
pieprzem. Dodaj także posiekaną
miętę. Smaż jajecznicę delikatnie ją mieszając. Opcjonalnie posyp
płatkami chili.Smacznego!