Wykonanie
13 papryczek (wąskich ale nie
chilli)1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki
mięty1/2 łyżeczki
papryki ipek biber1
cebula1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu25 dag
mięsa mielonego wieprzowego2 łyżki
kaszy manny1 łyżka
płatków ryżowych2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoolej do smażenia
cebuliCebulę pokroić w talarki i zrumienić na patelni, następnie rozdrobnić blenderem. Zagotować w rondelku trochę lekko posolonej
wody, wsypać do niej
kaszkę i
płatki, gotować aż pochłonie
wodę.Do
mięsa mielonego dodać zagotowaną
kaszę z
ryżem ( w ilości nie większej niż jest
mięsa!), kumin,
miętę,
sól,
pieprz,
paprykę i zmieloną
cebulę. Całość dobrze wyrobić.
Paprykę umyć, odciąć jej czapeczki i wyciągnąć pestki, następnie nadziać farszem i zakryć czapeczką. Wkładać do garnka (niedużego!). Całość zalać
wodą (nie wyżej niż są papryczki) i dusić do miękkości i wyparowania
wody (ma zostać 1/4 ilości), wtedy dodać koncentrat i dusić jeszcze 5 minut. W ten sposób mamy ekstra sos i papryczki.