Wykonanie
To kolejny pomysł na efektowną przekąskę. To takie trochę placki ziemniaczane a trochę nie.. Bo mają w sobie składniki na placki ziemniaczane i składniki na zwykłe placki. Kiedyś robiłam przepis Nigelli na placki ziemniaczane z wykorzystaniem gotowego puree kupowanego w sklepie. Wyszły niezłe. Ale postanowiłam dodać do nich prawdziwe
ziemniaki. I pomysł okazał się zdecydowanie lepszy. Nieco dłuższy w wykonaniu (o utarcie
ziemniaków) ale nie jakoś drastycznie. Na placuchy położyłam pastę
koperkową i do wyboru
łososia i
szynkę szwarcwaldzką. Małe a naprawdę pyszne! Idealne na imprezę. Polecam.

Składniki:300 ml
maślanki140 g
mąki pszennejok 80 g
mąki ziemniaczanej4 duże lub 5 mniejszych
ziemniaków2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki stopionego
masłaDodatkowo:ok 200 g
serka śmietankowego4 łyżki posiekanego
koperkusólpieprz200 g
łososia wędzonego150 g
szynki szwarcwaldzkiejSkładniki dodatkowe możecie modyfikować wg własnego gustuWykonanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszaj składniki suche czyli
mąki,
proszek do pieczenia i
sodę w drugiej
maślankę,
ziemniaki,
jajka i
masło. Wlej mokre składniki do suchych i wszystko wymieszaj. Piecz niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni. Ja użyłam urządzenia do pieczenia naleśników. Placki możesz upiec wcześniej a później tylko je podgrzać (nawet w mikrofalówce).Do
sera dodaj
koperek,
sól oraz
pieprz. Wymieszaj wszystko. Rozsmaruj odrobinę
sera na plackach i nakładaj kawałki
łososia lub
szynki.Smacznego!