Wykonanie

Nie obiecywałam że "Moje wypieki" to tylko słodkości, prawda? :-). Te kotleciki się piecze, a zjedliśmy je na obiad z
sosem grzybowym. Sos idealnie do nich pasuje (są dość suche), mają delikatny smak i subtelny zapach
koperku.. W zasadzie pasowałaby do nich nazwa
ciastka ziemniaczane, bo jak dla mnie zbyt mało w nich
ziemniaków, a zbyt dużo
mąki :-)Składniki na 10 - 15 sztuk:20 dag
mąki pszennej20 dag ugotowanych, posolonych, utłuczonych
ziemniaków3 łyżki
mleka lub
maślanki40 g miękkiego
masłaszczypta
soli1 łyżka pokrojonego świeżego
koperku1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę przesiać do naczynia, wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego
masła, szczyptę
soli i
koperek. Następnie utłuczone na krem
ziemniaki. Wlać mleko/maślankę i zagnieść miękkie ciasto.Rozwałkować na grubość około 0 , 5 cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki (szklanką wyjdzie mniej, miałam niedużą foremkę). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać ciepłe.Smacznego :)