ßßß
Nie obiecywałam że "Moje wypieki" to tylko słodkości, prawda? :-). Te kotleciki się piecze, a zjedliśmy je na obiad z sosem grzybowym. Sos idealnie do nich pasuje (są dość suche), mają delikatny smak i subtelny zapach koperku.. W zasadzie pasowałaby do nich nazwa ciastka ziemniaczane, bo jak dla mnie zbyt mało w nich ziemniaków, a zbyt dużo mąki :-)Składniki na 10 - 15 sztuk:20 dag mąki pszennej20 dag ugotowanych, posolonych, utłuczonych ziemniaków3 łyżki mleka lub maślanki40 g miękkiego masłaszczypta soli1 łyżka pokrojonego świeżego koperku1 łyżeczka proszku do pieczeniaMąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego masła, szczyptę soli i koperek. Następnie utłuczone na krem ziemniaki. Wlać mleko/maślankę i zagnieść miękkie ciasto.Rozwałkować na grubość około 0 , 5 cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki (szklanką wyjdzie mniej, miałam niedużą foremkę). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać ciepłe.Smacznego :)