ßßß Cookit - przepis na Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

nazwa

Wykonanie

Nie obiecywałam że "Moje wypieki" to tylko słodkości, prawda? :-). Te kotleciki się piecze, a zjedliśmy je na obiad z sosem grzybowym. Sos idealnie do nich pasuje (są dość suche), mają delikatny smak i subtelny zapach koperku.. W zasadzie pasowałaby do nich nazwa ciastka ziemniaczane, bo jak dla mnie zbyt mało w nich ziemniaków, a zbyt dużo mąki :-)
Składniki na 10 - 15 sztuk:
20 dag mąki pszennej
20 dag ugotowanych, posolonych, utłuczonych ziemniaków
3 łyżki mleka lub maślanki
40 g miękkiego masła
szczypta soli
1 łyżka pokrojonego świeżego koperku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego masła, szczyptę soli i koperek. Następnie utłuczone na krem ziemniaki. Wlać mleko/maślankę i zagnieść miękkie ciasto.
Rozwałkować na grubość około 0 , 5 cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki (szklanką wyjdzie mniej, miałam niedużą foremkę). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać ciepłe.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kotleciki-ziemniaczane-z-koperkiem