Wykonanie
Raczej dość rzadko robię tego typu obiady. Nie przepadam za przepisami typu "warzywa z patelni" itp. Ale kupiłam sporo warzyw i postanowiła je wykorzystać robiąc taki właśnie miszmasz:) Można użyć innego rodzaju
kasz (jęczmienna, pęczak, perłowa), mięsożercy mogą dodać ulubiony rodzaj
mięsa (np.
kurczak) a fani warzyw? Pełna warzywna dowolność. Odrobina przypraw i gotowe. I nawet ja zjadłam taki obiad z przyjemnością. Kolorowo, zdrowo i w miarę szybko:)

Składniki:100 g
kaszy gryczanej150 g
boczku (można pominąć lub dodać inny rodzaj
mięsa)2
marchewkipół
kalarepypół
papryki (u mnie zielona)duży kawałek
pora (tylko biała część)
sólpieprzpół łyżeczki
tymiankupół łyżeczki
rozmarynuWykonanie:
Boczek pokrój w kawałki i podsmaż aż lekko się przyrumieni.
Kaszę wysyp na patelnię zalej
wodą, dodaj
sól i duś pod przykryciem aż zmięknie.
Marchewki i
kalarepę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Paprykę pokrój w kostkę a
por w półplasterki. Gdy
kasza będzie już prawie gotowa dodaj warzywa na patelnię. Ja wrzuciłam je tylko na chwilę chciałam żeby pozostały chrupiące i tylko lekko się podgrzały (jeśli wolisz żeby warzywa były bardzo miękkie dodaj je wcześniej tak żeby
kasza nie była rozgotowana). Na koniec dodaj
boczek. W moździerzu rozgnieć
tymianek i
rozmaryn. Dodaj je do warzyw. Posyp świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!