ßßß
Składniki:Na ciasto:200 g mąki100 g zimnego masła pokrojonego w kawałkiłyżka cukru4-5 łyżek zimnej wodyMasa budyniowaopakowanie budyniu śmietankowego2 szklanki mleka2 duże łyżki mąki100 g masła(2 łyżki cukru jeśli budyń nie jest słodzony lub gdy wolisz słodsze masy)Dodatkowo400 g czerwonych porzeczek (użyłam mrożonych)opakowanie galaretki (u mnie z czarnych porzeczek)Wykonanie:Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia (ja ze swoją trochę się zagapiłam- bo naprawdę dopiero w ostatniej chwili stwierdziłam, że ciasto będzie z galaretką dlatego gdy była już zimna wstawiłam ją do zamrażarki na chwilę. Stężała natychmiast więc to jest jakiś sposób:)).Mąkę przesyp na blat. Dodaj do niej masło i rozcieraj je łącząc z mąką aż powstaną okruchy. Dodaj cukier i wodę. Dodaj jej tyle aby składniki dobrze się połączyły. Wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość formy do ciasta i wylep nim formę. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w temp. 180 stopni przez 20 minut do momentu aż ciasto będzie lekko rumiane. Odstaw do wystudzenia.Zagotuj 1,5 szklanki mleka i dodaj do niego masło. W pozostałym mleku rozpuść budyń, cukier i dwie kopiaste łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie tak żeby nie było grudek. Inaczej znajdą się w masie. Wlej rozpuszczony budyń dla mleka i energicznie mieszaj aby masa była gładka. Odstaw do wystudzenia.Jeśli używasz mrożonych owoców lub z puszki dokładnie je osusz.Na ciasto wyłóż równomiernie masę budyniową a na nią owoce. Zalej tężejącą galaretką. Nie ma ona jednak tworzyć osobnej warstwy a jedynie skleić całość.Smacznego!