Wykonanie
Bardzo prosta
tarta dla fanów
porzeczek (ale nie tylko
porzeczek bo można użyć dowolnych
owoców nawet tych z puszki np.
brzoskwiń i dopasować smak
galaretki). Ciasto jest dzięki nim dość kwaśne ale słodka masa budyniowa trochę tę kwaskowatość przełamuje. Smaki świetnie się uzupełniają. Trochę trzeba poczekać na samo ciasto ale w tym czasie można przygotowywać masę budyniową. Nic trudnego a jest naprawdę smaczna.

Składniki:Na ciasto:200 g
mąki100 g zimnego
masła pokrojonego w kawałkiłyżka
cukru4-5 łyżek zimnej
wodyMasa budyniowaopakowanie budyniu
śmietankowego2 szklanki
mleka2 duże łyżki
mąki100 g
masła(2 łyżki
cukru jeśli
budyń nie jest słodzony lub gdy wolisz słodsze masy)Dodatkowo400 g czerwonych
porzeczek (użyłam mrożonych)opakowanie
galaretki (u mnie z czarnych
porzeczek)Wykonanie:
Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach gorącej
wody. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia (ja ze swoją trochę się zagapiłam- bo naprawdę dopiero w ostatniej chwili stwierdziłam, że ciasto będzie z
galaretką dlatego gdy była już zimna wstawiłam ją do zamrażarki na chwilę. Stężała natychmiast więc to jest jakiś sposób:)).
Mąkę przesyp na blat. Dodaj do niej
masło i rozcieraj je łącząc z
mąką aż powstaną okruchy. Dodaj
cukier i
wodę. Dodaj jej tyle aby składniki dobrze się połączyły. Wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość formy do ciasta i wylep nim formę. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w temp. 180 stopni przez 20 minut do momentu aż ciasto będzie lekko rumiane. Odstaw do wystudzenia.Zagotuj 1,5 szklanki
mleka i dodaj do niego
masło. W pozostałym
mleku rozpuść
budyń,
cukier i dwie kopiaste łyżki
mąki. Wymieszaj dokładnie tak żeby nie było grudek. Inaczej znajdą się w
masie. Wlej rozpuszczony
budyń dla
mleka i energicznie mieszaj aby masa była gładka. Odstaw do wystudzenia.Jeśli używasz
mrożonych owoców lub z puszki dokładnie je osusz.Na ciasto wyłóż równomiernie masę budyniową a na nią
owoce. Zalej tężejącą
galaretką. Nie ma ona jednak tworzyć osobnej warstwy a jedynie skleić całość.Smacznego!