Wykonanie
Składniki:2 budynie
śmietankowe4 łyżki
cukru (jeśli
budyń jest bez dodatku
cukru)750 ml
mleka200 gram miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru pudru500 ml
mleka zagotowujemy z 4 łyżkami
cukru. W 250 ml
mleka rozrabiamy budynie. Kiedy
mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek na bok i wlewamy rozrobiony
budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie
budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy na bok do przestudzenia.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszysta masę. Kiedy
budyń ostygnie, stopniowo dodajemy go do
masła i dalej miksujemy. Ważne, aby krem był jednolity.Rada: jeśli zrobią się grudki można dodać 2 łyżki
mleka i zamieszać.