Wykonanie
Pomysł na tą tartę chodził za mną od kilku dni. Ale dopiero dziś udało mi się ją zrobić. Użyłam
ciasta francuskiego żeby było szybciej ale jeśli macie więcej czasu lub jakąś specjalną okazję można zrobić ciasto np. z tego lub tego przepisu. Gotowe ciasto sprawia że
tarta jest ekspresowa i naprawdę znakomita. Bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach. Użyłam już naprawdę ostatnich
szparagów z moich zapasów ale w sezonie
szparagowym wrócę do tego przepisu na pewno.
Póki co pozostaje mi czekanie..
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego2
serki pleśniowe (o naturalnym smaku)500 g białych
szparagów (mogą być mrożone ale trzeba je rozmrozić)2-3
jajka2 łyżki
śmietany kremówki (lub 18%)
sólpieprzWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ciastem francuskim wyłóż formę w której będziesz robić tartę.
Sery pokrój w paski.
Szparagi pokrój na kawałki (jeśli używasz świeżych trzeba odłamać zdrewniała końcówkę i je obrać- swoje obieram przed mrożeniem). Do miski rozbij
jajka, dodaj
śmietanę,
sól i
pieprz. Na ciasto wyłóż
szparagi i
ser. Zalej masą jajeczną. Piecz ok 35 minut aż boki ciasta będą rumiane a nadzienie nie będzie surowe.Smacznego!