ßßß Cookit - przepis na Pilaw z tuńczykiem

Pilaw z tuńczykiem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pilaw to bardzo znane wschodnie danie zwykle z baraniną lub rybami na bazie ryżu gotowanego w bulionie. Smaczne i szybkie codzienne danie:) Do swojego użyłam tuńczyka i kukurydzy. Ale eksperymentujcie:) Zwracajcie tylko uwagę na to aby kupować dobrego tuńczyka najlepiej w kawałkach a nie rozdrobnionego.
Składniki:
150 g ryżu (użyłam ryżu parboiled)
pół puszki kukurydzy
puszka tuńczyka w kawałkach
50 g dyni pozbawionej skóry
1 żółta papryka
1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
chili w płatkach wedle uznania (lub ok pół papryczki)
bulion/rosół
olej do smażenia (użyłam oleju ryżowego)
Wykonanie:
Cebulę pokrój w półtalarki i podsmaż na oliwie. Dorzuć do niej paprykę i dynię pokrojone w małą kostkę. Podsmażaj aż warzywa zmiękną i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj nieugotowany ryż i wymieszaj wszystko. Zalej bulionem. Trudno powiedzieć ile będziesz go potrzebować. Zacznij od niewielkiej ilości i dolewaj go gdy ryż wchłonie każdą porcję bulionu. Gotuj aż ryż zmięknie. Dodaj kukurydzę i tuńczyka. Wymieszaj i smaż chwilę. Przypraw.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/11/pilaw-z-tunczykiem.html