Wykonanie
Wiem to doskonale...Jestem maniaczką naleśnikowo- plackową. Ale..nic na to nie poradzę. Mogłabym jeść je codziennie i trochę żałuję, że tego nie robię:) Dzięki obsesji o plackach, placuszkach, racuszkach i naleśniczkach wiem wszystko:) Te dzisiejsze są bardzo delikatne, puszyste i mocno
serowe. Pasowałby idealnie na letnie śniadanie jedzone na dworze..wiecie co mam na myśli słońce, letni wiatr i
owoce...cóż..rozmarzyłam się..
Składniki:250 g
serka ricotta120 ml
mleka100 g
mąki1
jajkosok wyciśnięty z połówki
cytrynyskórka otarta z połówki
cytrynypół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do smażeniaWykonanie:Oddziel
żółtko od
białka.
Żółtko wymieszaj z
serkiem i
mlekiem. Następnie dodaj
mąkę, sok i
skórkę z cytryny oraz
sól. Choć to może się wydawać męczące jak na początek dnia ubij
białko i dodaj je delikatnie do masy.
Olej rozgrzej na patelni i smaż placki aż staną się złociste. Podawaj z
dżemem,
miodem lub
owocami.Smacznego!