I też ostatnie przetworyogórkowe w tym roku. Wszystko już przetworzone - kilka zostało na mizerię - ostatnią też z własnych ogórków w tym roku. Robicie przetwory? Czy kupujecie gotowe? Ja polecam dzisiaj słoiczki z ogórkami, które na pewno przydadzą się za trzy miesiące.Składniki :* 3 kg ogórków gruntowych* kg czerwonej papryki* 4 szklanki wody* pół szklanki octu* 4 łyżeczki soli* pół szklanki cukru* opcjonalnie koper, czosnek i gorczycaPrzygotowanie :Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paseczki. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać czosnek i gorczycę oraz sól. Ogórki z papryką ułożyć w słoikach, dodać po gałązce kopru. Zalać wodą z octem. Zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut.