ßßß
Składniki:* 500 g białej mąki pszennej* 4g drożdży instantOwsianka :* 150 g drobnych płatków owsianych* 450 g wrzącej wody* 2 łyżki miękkiego masła* 2 i 1/4 łyżeczki soli* 1 i 1/2 łyżki jasnego miodu* 175 ml mlekaPosypka :* 1 łyżka czarnego sezamu* 1 łyżka białego sezamu* 1 łyżka płatków owsianychDodatkowo :masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Przygotowanie :Mąkę mieszamy z drożdżami.Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem .Razem ze mną chleb przygotowali :Dorota, Agnieszka, Agnieszka, Alina, Joanna, Bożena, Danuta, Agnieszka, Kinga, Kasia, Ula, Maja, Paulina, Agnieszka, Marzena, Marta, Basia i Julia, Kasia