Wykonanie
Wakacje się skończyły, czas urlopów tak jakby też ...więc też przyszła w końcu
pora na wspólne Wypiekanie na śniadanie ..no i wspólnie z innymi blogerkami w ten weekend pieczemy
chleb na owsiance, przepis na
chleb pochodzi z bloga Agnieszki .Chlebek jest bardzo prosty do zrobienia, a efekt jak widać..pyszny...ja robiłam prawie wszystko wg przepisu..ale zamiast do keksówek ciasto przełożyłam do tortownicy..ale to nie ważne jaki był kształt
chleba, ważne ,że
chleb był smaczny.
Chleb na owsiance razem ze mną piekły : Dorotka,Agnieszka, Alinka, Agnieszka, Joasia, Danusia, Agnieszka,
Marta,Kinga,
Kasia, Ula, Maja, Paulina, Agnieszka, Marzenka,
Marta,
Basia,
Kasia oraz San Jacinto, ..

2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm [ u mnie tortownica]Składniki:500 g białej
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki (4g)
drożdży instant [ 20 g świeżych]Owsianka:150 g drobnych
płatków owsianych450 g wrzącej
wody2 łyżki (30 g) miękkiego
masła2 i 1/4 łyżeczki (13 g)
soli1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego
miodu175 ml
mlekaPosypka:1 łyżka czarnego
sezamu1 łyżka białego
sezamu1 łyżka
płatków owsianychmasło i owsiane
otręby do wysypania foremek
Mąkę wymieszać z
drożdżami .
Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Natychmiast dodać do nich
masło,
miód i
sól. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać
mleko.Do miksera z hakiem do
ciasta drożdżowego lub maszyny do
chleba dodać naszą owsiankę i wsypać
mąkę wymieszaną z
drożdżami [ wyrabiałam ręcznie] . Wyrabiać przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawić do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.Foremki posmarować
masłem i wysypać
otrębami . Ciasto lekko spłaszczyć zwilżonymi dłońmi i wyłożyć do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię ciasta w foremkach i posypać mieszanką
sezamu i
płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepać posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawić foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wstawić
chlebki do zimnego piekarnika,nastawić temperaturę 200ºC i piec przez ok. 50 - 60 min.Wystudzić na kratce.





