ßßß Cookit - przepis na Torcik pomarańczowy

Torcik pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Inspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się na nadchodzące święta. Jest lekki, orzeźwiający i mocno czekoladowy!
Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* szklanka mąki pszennej
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* do nasączenia sok pomarańczowy
Galaretka :
* 3 pomarańcze
* 2 galaretki pomarańczowe
Krem czekoladowy :
* 100g czekolady mlecznej
* 100g czekolady gorzkiej
* 200ml śmietany kremówki
* 200g serka mascarpone
Przygotowanie :
Jajka ubijać razem z cukrem aż masa będzie gęsta. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochę do masy jajecznej, Wymieszać na niskich obrotach miksera. Przelać do tortownicy, piec do 30 minut w 180 stopniach, zostawić do wystygnięcia, przeciąć na pół.
Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Pomarańcze wyfiletować, dodać do galaretki.
Połowę biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, wylać galaretkę, docisnąć drugim nasączonym biszkoptem.
Obie czekolady drobno posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Ubić za pomocą trzepaczki. Dodawać po łyżce mascarpone, dobrze rozetrzeć i wylać na biszkopt. Odstawić na godzinę do lodówki. Torcik podawać na zimno.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/03/torcik-pomaranczowy.html