Wykonanie
Ryż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię
ryż z
pieczarkami, lubię z
kurczakiem i
sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam
ryż z
przyprawą curry,
pieczarkami i
cukinią. Do tego
olej z pestek dyni i chrupiące
chipsy z
boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie.



Składniki :* torebka
białego ryżu*
cukinia* 5-6
pieczarek* 2 plasterki
boczku wędzonego*
curry, wędzona
papryka czerwona,
sól,
pieprz czarny* łyżka
oleju z pestek dyni



Przygotowanie :
Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką
curry. Na patelni teflonowej usmażyć
boczek na chrupko, ściągnąć
boczek i dodać poszatkowane na cienkie plasterki
pieczarki. Poddusić z
przyprawami, dodać plasterki
cukinii. Całość wymieszać , dusić aż odparuje cała
woda. Dodać
ryż, wyłożyć do miseczek. Polać
olejem z pestek dyni. Ułożyć kawałki
boczku, całość oprószyć świeżo mielonym
czarnym pieprzem.