ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami. Ja akurat wolę ze szpinakiem czy kapustą i grzybami, ale ruskie dla rodziny też robię. Nie każdy lubi odsmażane pierogi, a potrzebuję przygotować obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół.
Składniki :
Ciasto :
* szklanka mąki pszennej
* szczypta soli
* 1/3 szklanki wrzątku
Nadzienie :
* pół kilograma ugotowanych ziemniaków
* kostka półtłustego twarogu
* cebula
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól , pieprz
Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi.
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do ziemniaków z twarogiem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Ugotowane pierogi przełożyć do naczynia do zapiekania . Polać olejem z cebulką i przykryć folią aluminiową. Na 15 minut przed podaniem ściągnąć folię i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Zapraszam Was na stronę sklepu .
Na FB sklepu oraz blog kulinarny .
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/02/pierogi-ruskie.html