Wykonanie
Tradycyjne pierogi z
serem i
ziemniakami. Ja akurat wolę ze
szpinakiem czy
kapustą i
grzybami, ale ruskie dla rodziny też robię. Nie każdy lubi odsmażane pierogi, a potrzebuję przygotować obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać
cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół.


Składniki :Ciasto :* szklanka
mąki pszennej* szczypta
soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* pół kilograma ugotowanych
ziemniaków* kostka półtłustego
twarogu*
cebula* 3 łyżki
oleju rzepakowego*
sól ,
pieprz


Przygotowanie :Przesiać
mąkę do miski, dodać
sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi.
Ziemniaki i
twaróg przecisnąć przez praskę.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do
ziemniaków z
twarogiem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.Ugotowane pierogi przełożyć do naczynia do zapiekania . Polać
olejem z
cebulką i przykryć folią aluminiową. Na 15 minut przed podaniem ściągnąć folię i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Zapraszam Was na stronę sklepu .Na FB sklepu oraz blog kulinarny .