Wykonanie
Zaczynam wielkie testowanie produktów które otrzymałam od firmy Sante na początku listopada. Zapraszam na pierwszą propozycję czyli muffinki pizzowe. Coś jak pizza, ale w formie babeczek. Z wykorzystaniem
otrębów żytnich oraz pszennych z dodatkiem himalajskiej
soli różowej .--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------
Otręby pszenne wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Oprócz błonnika pokarmowego, w otrębach pszennych znajdują się witaminy: niacyna, tiamina, kwas foliowy czy witamina B6, B1 i C. Doceniane są one również ze względu na zawartość składników mineralnych, wśród których należy wymienić: fosfor, żelazo, cynk, potas, mangan, jod czy magnez. Ten ostatni przyczynia się do redukcji uczucia zmęczenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Magnez pomaga również w zachowaniu zdrowych kości i zębów.
Otręby pszenne oddziałują pozytywnie na pracę układu trawiennego i perystaltykę jelit. Oprócz wartości prozdrowotnych wyróżniają się one wszechstronnością zastosowania.
Otręby pszenne można podawać z
jogurtem lub
mlekiem oraz jako dodatek do omletów, naleśników czy owsianki.--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------
Otręby Żytnie są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta.
Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli zapragniemy dodać je do
jogurtu czy
mleka również możemy być spokojni o smak i wartość odżywczą takiego połączenia.--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------


Składniki :* 1,5 szklanki
mąki pszennej* 3 łyżki
otrębów pszennych Sante* łyżka
otrębów żytnich Sante* pół kostki
drożdży* pół szklanki ciepłego
mleka*
jajko* 3 łyżki rozpuszczonego
masła*
przyprawa do pizzy* ząbek
czosnku* 3 łyżki
oliwy* duszone
pieczarki z
cebulą*
salami*
tarta mozzarella* szczypta
soli różowej himalajskiej



Przygotowanie :
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki suche. Wymieszać razem i wykładać po dużej łyżce do blaszki na muffinki. Piec około 25 minut. Idealnie smakują na ciepło , ale i zimne świetnie pasują jako zamiennik kanapek na śniadanie bądź kolację. Dodatki można dopasować pod siebie. Byle ciasto nie było za rzadkie oraz za gęste. Ma
mieć konsystencję
śmietany.Zapraszam na stronę sklepu Santeoraz na FB Sante