Miał być zwykły placek , ale padło na tort. Miał być mały a wyszedł dwupiętrowy. Właściwie przez przypadek zrobiłam tort urodzinowy z dwóch biszkoptów , przekładany dżemem wiśniowym oraz kremówką. Do tego orzechy i tartaczekolada. Zapraszam !Składniki :Biszkopt :* 6 jajek* 1,5 szklanki cukru* 2 szklanki mąki tortowej* 2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem :* 4 śmietany kremówki* 5 śmietanfixów* 3 łyżki cukru* pół szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych* słoiczek konfitury wiśniowej* tartaczekolada mleczna oraz gorzka* sok z połowy cytryny* szklanka wrzątku* 2 łyżeczki cukruPrzygotowanie :Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia.Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno.Duży blat biszkoptowy przekroić na 3 części a mały na dwie. Każdy blat nasączyć syropem z wrzątku , cukru i cytryny. Na pierwszej warstwie rozsmarować bitą śmietanę a na to posypać orzechy. Na drugi wyłożyć dżem wiśniowy i na górę bitą śmietanę. Posypać tartą czekoladą. Ułożyć mały blat biszkoptu przełożyć konfiturą. Posmarować bitą śmietaną. Oprószyć cały tort czekoladą.Ozdobić według własnych upodobań.