ßßß
Na gofry biszkoptowe łasiłam się od dłuższego czasu. W swoim życiu gofrów zjadłam sporo, ale żaden z nich nie był gofrem biszkoptowym. Choć wiem, jak smakuje biszkopt, to nie mogłam go sobie wyobrazić w połączenie z goframi. Muszę przyznać, że smak jest ciekawy. Wszystko jest oczywiście kwestią gustu. Gofry biszkoptowe moim zdaniem są smaczne, choć częściej jednak będę robiła gofry wg stuletniej receptury . O czym trzeba pamiętać przygotowując gofry biszkoptowe? Nie należy ich trzymać w gofrownicy zbyt długo, bo mogą wyjść zbyt twarde. Po drugie takie gofry same w sobie są dość słodkie, więc jeśli nie lubicie przesadnej słodyczy, możecie podać je np. w towarzystwie kwaskowatego kiwi lub frużeliny ze śliwek . Wielbiciele słodkości mogą natomiast podawać je tradycyjnie z bitą śmietaną, cukrem pudrem i innymi dodatkami.Gofry biszkoptowe - składniki na 14 gofrów:- 5 jajek- 1/2 szklanki mąki- 170 g. roztopionej margaryny- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 8 łyżek cukru- skórka starta z jednej cytrynyOddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przestudzoną, roztopioną margarynę i wszystko razem miksujemy jeszcze chwilę.Ubijamy białka na sztywną masę i wraz ze starta skórką z cytryny, dodajemy je do żółtek. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.Porcje gotowego ciasta przekładamy na rozgrzaną gofrownicę.Gofry biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami.