Wykonanie

Na gofry
biszkoptowe łasiłam się od dłuższego czasu. W swoim życiu gofrów zjadłam sporo, ale żaden z nich nie był gofrem
biszkoptowym. Choć wiem, jak smakuje
biszkopt, to nie mogłam go sobie wyobrazić w połączenie z goframi. Muszę przyznać, że smak jest ciekawy. Wszystko jest oczywiście kwestią gustu. Gofry
biszkoptowe moim zdaniem są smaczne, choć częściej jednak
będę robiła gofry wg stuletniej receptury . O czym trzeba pamiętać przygotowując gofry biszkoptowe? Nie należy ich trzymać w gofrownicy zbyt długo, bo mogą wyjść zbyt twarde. Po drugie takie gofry same w sobie są dość słodkie, więc jeśli nie lubicie przesadnej
słodyczy, możecie podać je np. w towarzystwie kwaskowatego
kiwi lub frużeliny ze
śliwek . Wielbiciele słodkości mogą natomiast podawać je tradycyjnie z
bitą śmietaną,
cukrem pudrem i innymi dodatkami.Gofry
biszkoptowe - składniki na 14 gofrów:- 5
jajek- 1/2 szklanki
mąki- 170 g. roztopionej
margaryny- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 8 łyżek
cukru- skórka starta z jednej
cytrynyOddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia, przestudzoną, roztopioną
margarynę i wszystko razem miksujemy jeszcze chwilę.Ubijamy
białka na sztywną masę i wraz ze starta
skórką z cytryny, dodajemy je do
żółtek. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.Porcje gotowego ciasta przekładamy na rozgrzaną gofrownicę.Gofry
biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami.