Wykonanie
Dzień dobry!Upały nie odpuszczają, więc polecam już w tym momencie przygotować dzisiejszy obiad. Ani się przy tym nie zmęczycie, ani nie nagrzejecie kuchni. Wystarczy sięgnąć po kilka warzyw i przypraw.Dzisiaj gorąco zachęcam do przygotowania orzeźwiającego, zimnego chłodnika hiszpańskiego gazpacho. Szybkie danie, a jakże smaczne!

GazpachoSkładniki:1 kg
pomidorów (u mnie
malinowe,
śliwkowe i cherry z własnego balkonu :-) )1
czerwona papryka2
ogórki szklarniowe1
czerwona cebulagarść świeżych liści
bazylii1 łyżka
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz,
cukierszynka serranoWykonanie:
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy nasadę szypułki i jak najwięcej pestek (nad sitkiem, tak aby nie zmarnować soku), wkładamy do wysokiego naczynia. Z
papryki usuwamy gniazdo nasienne, odkładamy kawałek do dekoracji, a pozostałą dodajemy do
pomidorów.
Cebulę obieramy, odkładamy 1/4 do dekoracji, pozostałą dodajemy do warzyw.
Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kawałek również odkładamy do dekoracji. Wszystkie warzywa razem z
bazylia i
przyprawami dokładnie blendujemy, dodajemy
ocet i
oliwę, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby nasze gazpacho się dobrze schłodziło.

Warzywa które pozostawiliśmy do dekoracji kroimy w drobną kostkę,
szynkę serrano w paski. Zupę przed podaniem posypujemy dodatkami.

Smacznego!