Wykonanie
Dzień dobry!Ostatnio Mateusz narzekał, że dawno nie robiłam żadnych muffinek, a przecież mam całe pudełko różnokolorowych papilotek. Postanowiłam mu dzisiaj zrobić niespodziankę i zrobiłam bardzo fajne i wyjątkowe babeczki.Babeczki ze spaghetti, pulpetami
mięsnymi,
sosem pomidorowym i
parmezanem. Pycha! :-) Kto by pomyślał, że tanie danie na babeczce będzie tak fajnie smakować.

Prima Aprilis! ;-) Tak poważnie babeczka na zdjęciu to najzwyklejsza babeczka waniliowa, z kremem maślanym,
czekoladką,
dżemem truskawkowym i
białą czekoladą. W sam raz na wkręcenie kogoś na Prima Aprilis.Podoba się Wam taki pomysł? :-)Składniki:Ciasto:250 g
mąki pszennej170 g
cukru2
jajka100 g miękkiego
masłaok. 150 ml
mleka1 łyżka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyKrem
maślany:200 g miękkiego
masła2,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDekoracja:
czekoladki Ferrero Rocher
dżem truskawkowybiała czekoladaWykonanie:Aby przygotować babeczki najpierw ucieramy
masło z
cukrem, na puszystą i jasną masę, następnie dodajemy
jajka i
mleko, ekstrakt i przesiane suche składniki. Papilotki wypełniamy
ciastem do 1/2 wysokości, babeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 st. Studzimy na kratce.Miękkie
masło ucieramy razem z
cukrem i ekstraktem na jednolitą masę. Napełniamy nią szprycę lub worek cukierniczy z niewielkim okrągłym otworem. Na wierzchu babeczek wyciskamy krem tak, aby przypominał
makaron spaghetti.Na
makaronie układamy
czekoladkę Ferrero Rocher, aby przypominała
mięsnego pulpeta. Całość polewamy
dżemem truskawkowym (jeśli ma kawałki
truskawek, rozdrabniamy je widelcem), który ma przypominać
sos pomidorowy i posypujemy "
parmezanem" ze startej
białej czekolady.

Smacznego!