Wykonanie
Dzień dobry!Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc dzisiaj mam dla Was danie, które wyjątkowo nam zasmakowało. Nie jest trudne w wykonaniu, chociaż pierwsze podejście do niego kilka lat temu było ogromną porażką kulinarną :-). W
skrócie ciasto wyszło mi dość rzadkie, aż lejące się, więc nie było czego wyciskać na
olej. Z drugiej strony może to był ten ostatnio modny lany chrust? Kto wie :-).Poniższy przepis jest jak najbardziej sprawdzony, churros wychodzi takie jakie powinno, więc nie zostaje mi nic, niż gorąco polecić ten przepis. Chrupiące, małe
ciasteczka zamoczone w sosie
czekoladowym smakują wybornie.

ChurrosSkładniki:250 ml
wody30 g
masła2 łyżki
cukruszczypta
soli200 g
mąki pszennej2
jajkacukier puder i
cynamon do dekoracji
olej lub
smalecSos:100 g
gorzkiej czekoladyok. 10 łyżek
mleka1 łyżka
masłaWykonanie:
Wodę,
masło,
sól i
cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy, następnie ściągamy z ognia, dodajemy
mąkę, dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawiamy do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodajemy
jajka i dokładnie ją miksujemy, aż będzie jednolita. Gotową masę wkładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, z worka wyciskamy ciasto bezpośrednio nad tłuszczem, kawałki odcinamy z pomocą natłuszczonych nożyczek. Smażymy z obu stron na złoto, odsączamy na ręczniku papierowym.Gotowe churros obtaczamy w przesianym cukrze pudrze zmieszanym z
cynamonem.Przygotowujemy kąpiel
wodną, w naczyniu umieszczamy połamaną
czekoladę,
masło i
mleko, kiedy składniki się roztopią, dokładnie je mieszamy. Aby sos był bardziej płynny dodajemy do niego odrobinę
mleka.

Smacznego!