ßßß
ChurrosSkładniki:250 ml wody30 g masła2 łyżki cukruszczypta soli200 g mąki pszennej2 jajkacukier puder i cynamon do dekoracjiolej lub smalecSos:100 g gorzkiej czekoladyok. 10 łyżek mleka1 łyżka masłaWykonanie:Wodę, masło, sól i cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy, następnie ściągamy z ognia, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy jajka i dokładnie ją miksujemy, aż będzie jednolita. Gotową masę wkładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, z worka wyciskamy ciasto bezpośrednio nad tłuszczem, kawałki odcinamy z pomocą natłuszczonych nożyczek. Smażymy z obu stron na złoto, odsączamy na ręczniku papierowym.Gotowe churros obtaczamy w przesianym cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem.Przygotowujemy kąpiel wodną, w naczyniu umieszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko, kiedy składniki się roztopią, dokładnie je mieszamy. Aby sos był bardziej płynny dodajemy do niego odrobinę mleka.
Smacznego!