ßßß
Składniki:500 g ugotowanego mięsa2 ugotowane marchewki1 jajko1 cebulasól, pieprzulubione zioła (u mnie tymianek)naleśniki1 jajko + bułka tarta+olejWykonanie:Ugotowane mięso, najlepiej rosołowe oczyszczamy z nadmiernej ilości tłuszczu, chrząstek i kostek, tak przygotowane mielimy w maszynce do mięsa lub blenderem. Razem z nim mielimy marchewkę i cebulę. Masę doprawiamy przyprawami i dodajemy jajko, dokładnie mieszamy.Na każdym naleśniku, na środku, bliżej dolnej krawędzi układamy około 2 łyżki mięsa, uformowane w coś w rodzaju wałeczka, podłużnego kotleta. Kawałkiem naleśnika pod mięsem, zakrywamy mięso. Następnie składamy boki naleśnika do środka i całość zwijamy w rulonik.Następnie każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony, na rumiano.Krokiety podajemy z barszczem czerwonym.
Smacznego!