Wykonanie
Dzień dobry!Po świątecznym szaleństwie kulinarnym w lodówce stała butelka z zakwasem na barszcz czerwony . W związku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z
mięsem! Wykorzystałam do nich
mięso z rosołu (
wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je
jadłam, więc nadeszła
pora na "zmierzenie się" z nimi :-). Okazało się, że to nic trudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane
mięso, nie tylko
wołowinę, ale również
drób,
wieprzowinę czy nawet
dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z
kapustą i
grzybami.

Składniki:500 g ugotowanego
mięsa2 ugotowane
marchewki1
jajko1
cebulasól,
pieprzulubione
zioła (u mnie
tymianek)naleśniki1
jajko +
bułka tarta+olejWykonanie:Ugotowane
mięso, najlepiej rosołowe oczyszczamy z nadmiernej ilości tłuszczu, chrząstek i kostek, tak przygotowane mielimy w maszynce do
mięsa lub blenderem. Razem z nim mielimy
marchewkę i
cebulę. Masę doprawiamy
przyprawami i dodajemy
jajko, dokładnie mieszamy.Na każdym naleśniku, na środku, bliżej dolnej krawędzi układamy około 2 łyżki
mięsa, uformowane w coś w rodzaju wałeczka, podłużnego kotleta. Kawałkiem naleśnika pod
mięsem, zakrywamy
mięso. Następnie składamy boki naleśnika do środka i całość zwijamy w rulonik.Następnie każdy krokiet moczymy w roztrzepanym
jajku i obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju, z każdej strony, na rumiano.Krokiety podajemy z barszczem czerwonym.

Smacznego!