ßßß
Bób, jeszcze lekko chrupiący, podpieczony boczek, jajka, odrobina sera i pomidorów. Bardzo smaczne i pasujące do siebie połączenia smaków. Polecam, póki bób jest na straganach, cieszmy się jego smakiem! :-)Składniki:1 kg bobu6 jajekok. 200 g boczkukilka pomidorów koktajlowychser (np. Bursztyn)sól, pieprz4 łyżki majonezusok z 1/2 cytrynyWykonanie:Bób gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Studzimy i łuskamy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie kroimy w ćwiartki.Boczek kroimy w słupki i podsmażamy na rumiano na patelni, również studzimy. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki.Na talerzu układamy 1/4 bobu, jajek, boczku i pomidorków, posypujemy płatkami sera i polewamy sosem z majonezu, soku z cytryny i przypraw. Składniki wystarczą na ok. 4 porcje sałatki.
Smacznego!