Wykonanie
Dzień dobry!Pieczonki (lub duszonki, prażonki, prażuchy, dymfoki) to potrawa tradycyjna dla Jury Krakowsko-Częstochowskiej, chociaż słyszałam, że to danie jest znane również w innych częściach Polski, pod innymi nazwami np. na podkarpaciu pod nazwą kociołek.Zazwyczaj przygotowuje się je w żeliwnym garnku, na ognisku, jednak jeśli nie mamy garnka czy warunków do zorganizowania ogniska, to zawsze zostaje przygotowanie ich w domu.

Dlatego też dzisiaj zamieszczam dla Was ten przepis. Jest niesłychanie prosty, to pyszne danie jednogarnkowe, na pewno przypadnie Wam do gustu.Zapraszam!Składniki:1 kg
ziemniaków4
marchewki4
buraki2
cebuleok. 200 g
boczku3
kiełbasysól,
pieprzodrobinę
olejukefir lub
zsiadłe mlekoWykonanie:Warzywa obieramy i myjemy.
Ziemniaki jeśli są niewielkie zostawiamy w całości lub kroimy w mniejsze kawałki,
marchewkę w plasterki, a
buraki w półplasterki,
cebulę w piórka.
Kiełbasę kroimy w plasterki,
boczek również.Na spód garnka wylewamy odrobinę
oleju lub innego tłuszczu (ewentualnie też odrobinę
wody), następnie układamy
ziemniaki,
marchewkę,
buraki,
kiełbasę,
boczek i
cebulę. Wierzch oprószamy
solą i
pieprzem.Garnek szczelnie zamykamy i ustawiamy na średnim ogniu.Pieczonki będą gotowe po około godzinie, jednak warto sprawdzić wcześniej czy poszczególne warzywa są już miękkie. W połowie duszenia wskazane jest również wymieszanie zawartości garnka.

Podajemy z
kefirem lub
zsiadłym mlekiem.Smacznego!