Wykonanie
Dzień dobry!Najlepsze obiady są na
winie, czyli z tego co się nawinie :-). Taki też jest ten obiad. Czasem trzeba opróżnić lodówkę przed wyjazdem i tak też było w tym przypadku. W lodówce były
żółtka,
śmietana,
parmezan... coś Wam przychodzi na myśl? Mnie tak i jest to carbonara. Ale skoro przepis na carbonarę na blogu już jest to postanowiłam dokupić
młodą cukinię i przygotować obiad w formie wariacji na temat carbonary.
Czy wyszło smacznie? Sprawdźcie!Zapraszam!Składniki:200 g
cukinii200 g
boczku1 łyżka
oliwy lub
masła2
żółtka2 łyżki gęstej
śmietanysól,
pieprzparmezan lub inny twardy
sermakaron penneWykonanie:
Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy go na patelni, aż będzie rumiany.
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do
boczku razem z łyżką
oliwy lub
masła (chyba, że z
boczku wytopiło się dużo tłuszczu, wtedy nie) dalej smażymy, aż
cukinia zmięknie.
Żółtka dokładnie mieszamy ze
śmietaną,
solą,
pieprzem i startym
parmezanem.
Makaron gotujemy, aż będzie al dente (lub taki jak lubicie), odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek
wody.
Wrzucamy go ponownie do garnka, dodajemy
boczek i
cukinię oraz sos z
żółtek, dokładnie mieszamy. Sos powinien się lekko zagęścić z powodu wciąż gorącego
makaronu i sosu.Dekorujemy np.
miętą, ponieważ to
przyprawa, która świetnie komponuje się z
cukinią.Smacznego!