ßßß
Czy wyszło smacznie? Sprawdźcie!Zapraszam!Składniki:200 g cukinii200 g boczku1 łyżka oliwy lub masła2 żółtka2 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzparmezan lub inny twardy sermakaron penneWykonanie:Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy go na patelni, aż będzie rumiany. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do boczku razem z łyżką oliwy lub masła (chyba, że z boczku wytopiło się dużo tłuszczu, wtedy nie) dalej smażymy, aż cukinia zmięknie.Żółtka dokładnie mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i startym parmezanem.Makaron gotujemy, aż będzie al dente (lub taki jak lubicie), odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody.
Wrzucamy go ponownie do garnka, dodajemy boczek i cukinię oraz sos z żółtek, dokładnie mieszamy. Sos powinien się lekko zagęścić z powodu wciąż gorącego makaronu i sosu.Dekorujemy np. miętą, ponieważ to przyprawa, która świetnie komponuje się z cukinią.Smacznego!