ßßß
Polecam przygotować je na weekend, może odgoni deszcz i zimno jakie zagościło w Krakowie? :-)Przepis przygotowałam na bazie szarlotki z budyniem z bloga Moje Wypieki.Zapraszam!Składniki:Ciasto:450 g mąki pszennej250 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia2 budynie waniliowe bez cukruok. 750 ml mleka4 łyżki cukrudżem rabarbarowyWykonanie:Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, chowamy je do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy na 2 części, jedną wałkujemy i wykładamy na spód silikonowej formy do pieczenia, możemy również wyłożyć nim boki (zrobić lekki rant, ale nie jest to konieczne). Spód gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 20 minut w ok. 160 st. Drugą połowę ciasta wkładamy do zamrażarki.Przygotowujemy budynie wg. przepisu na opakowaniu, jednak używamy mniej mleka, aby były gęste.Na podpieczony i lekko przestudzony spód wysypujemy odrobinę bułki tartej, następnie dżem rabarbarowy (nie musi to być bardzo gruba warstwa) i budyń. Na wierzch budyniu ścieramy zamrożone ciasto na dużych oczkach tarki.
Ciasto pieczemy w 180 st. około 45 minut (do godziny). Po ostudzeniu można oprószyć je cukrem pudrem. Na zdjęciu ciasto jest podane z lemoniadą rabarbarową.Smacznego!