ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą

Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Masa jajeczna:
150 g śmietany 18%
1 duże jajko
sól, pieprz
pęczek świeżego tymianku
Kurczak:
1 duża pierś z kurczaka
ulubione zioła
oliwa
2 gruszki
200 g sera gorgonzola
Wykonanie:
Z mąki, masła, żółtka i soli zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy nim 6 foremek na tarty (średnica 7 cm) (można je również schłodzić 30 minut, ale ja pominęłam to). Uprzednio foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. ok. 10 minut.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, dodajemy ulubione zioła lub przyprawy i odrobinę oliwy, smażymy na patelni, studzimy.
Śmietanę i jajko dokładnie mieszamy, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
Spód każdej tarty posypujemy kurczakiem, następnie polewamy 2 łyżkami masy jajecznej. Układamy kilka plasterków gruszek na wierzchu (w kształt wachlarza). Na gruszce kładziemy łyżkę gorgonzoli. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Masa jajeczna powinna być ścięta, a gorgonzola powinna pokryć gruszki. Przed podaniem posypujemy odrobiną świeżego tymianku.
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/01/tarta-z-kurczakiem-gruszkami-i.html