Wykonanie
Ciasto:200 g
mąki pszennej100 g
masła1
żółtkoszczypta
soliMasa jajeczna:150 g
śmietany 18%1 duże
jajkosól,
pieprzpęczek świeżego
tymiankuKurczak:1 duża
pierś z kurczakaulubione
ziołaoliwa2
gruszki200 g
sera gorgonzolaWykonanie:Z
mąki,
masła,
żółtka i
soli zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy nim 6 foremek na tarty (średnica 7 cm) (można je również schłodzić 30 minut, ale ja pominęłam to). Uprzednio foremki natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. ok. 10 minut.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, dodajemy ulubione
zioła lub
przyprawy i odrobinę
oliwy, smażymy na patelni, studzimy.
Śmietanę i
jajko dokładnie mieszamy, doprawiamy
tymiankiem,
solą i
pieprzem.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.Spód każdej tarty posypujemy
kurczakiem, następnie polewamy 2 łyżkami masy jajecznej. Układamy kilka plasterków
gruszek na wierzchu (w kształt wachlarza). Na
gruszce kładziemy łyżkę gorgonzoli. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Masa jajeczna powinna być ścięta, a gorgonzola powinna pokryć
gruszki. Przed podaniem posypujemy odrobiną świeżego
tymianku.