ßßß
Przepis poznałam na warsztatach Akademii Smaku Siemens (o warsztatach pisałam tutaj), jednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi sesja, a orzechy są Waszym przyjacielem w tym czasie :-). Szybko się ją przygotowuje i możecie do niej wykorzystać takie bakalie, jakie znajdziecie w swoim domu. Gorąco polecam!Zapraszam!Składniki:4 krążki sera camembert4 gałązki świeżego rozmarynu2 łyżki orzechów włoskich2 łyżki migdałów w całości4 łyżki suszonej żurawinygarść suszonych morelibiałe wino1 łyżka pestek z dyni4 łyżki miodu2 łyżki octu balsamicznego zredukowanegosok z 1/2 cytrynymieszanka sałatoliwa z oliwekWykonanie:Żurawinę i morele zalewamy winem i moczymy około pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej orzechy i pestki, następnie dodajemy pozostałe bakalie (bez wina). Dodajemy miód wymieszany dokładnie z octem i sokiem, dusimy przez chwilę, aż powstały sos lekko zgęstnieje.Serki nacieramy oliwą, na każdym układamy gałązkę rozmarynu i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (ewentualnie grillujemy na patelni grillowej).
Serek układamy na talerzu, układamy na nim bakalie, polewamy sosem, podajemy z sałatą i grzanką.Smacznego!