Wykonanie
Dzień dobry!Czy nachodzi Was czasem ochota na coś słodkiego, ale niekoniecznie ciasto czy czekoladkę? To danie na pewno spełni Waszą zachciankę!

Przepis poznałam na warsztatach Akademii Smaku Siemens (o warsztatach
pisałam tutaj), jednak nieco go zmodyfikowałam.
Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie
bakalie i
sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego
kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi sesja, a
orzechy są Waszym przyjacielem w tym czasie :-). Szybko się ją przygotowuje i możecie do niej wykorzystać takie
bakalie, jakie znajdziecie w swoim domu. Gorąco polecam!Zapraszam!Składniki:4 krążki
sera camembert4 gałązki świeżego
rozmarynu2 łyżki
orzechów włoskich2 łyżki
migdałów w całości4 łyżki
suszonej żurawinygarść
suszonych morelibiałe wino1 łyżka pestek z dyni4 łyżki
miodu2 łyżki
octu balsamicznego zredukowanegosok z 1/2
cytrynymieszanka
sałatoliwa z oliwekWykonanie:
Żurawinę i
morele zalewamy
winem i moczymy około pół godziny.

Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej
orzechy i pestki, następnie dodajemy pozostałe
bakalie (bez
wina). Dodajemy
miód wymieszany dokładnie z
octem i
sokiem, dusimy przez chwilę, aż powstały sos lekko zgęstnieje.
Serki nacieramy
oliwą, na każdym układamy gałązkę
rozmarynu i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (ewentualnie grillujemy na patelni grillowej).
Serek układamy na talerzu, układamy na nim
bakalie, polewamy sosem, podajemy z
sałatą i grzanką.Smacznego!