ßßß Cookit - przepis na Camembert z bakaliami

Camembert z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Czy nachodzi Was czasem ochota na coś słodkiego, ale niekoniecznie ciasto czy czekoladkę? To danie na pewno spełni Waszą zachciankę!
Przepis poznałam na warsztatach Akademii Smaku Siemens (o warsztatach pisałam tutaj), jednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi sesja, a orzechy są Waszym przyjacielem w tym czasie :-). Szybko się ją przygotowuje i możecie do niej wykorzystać takie bakalie, jakie znajdziecie w swoim domu. Gorąco polecam!
Zapraszam!
Składniki:
4 krążki sera camembert
4 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki migdałów w całości
4 łyżki suszonej żurawiny
garść suszonych moreli
białe wino
1 łyżka pestek z dyni
4 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego zredukowanego
sok z 1/2 cytryny
mieszanka sałat
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Żurawinę i morele zalewamy winem i moczymy około pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej orzechy i pestki, następnie dodajemy pozostałe bakalie (bez wina). Dodajemy miód wymieszany dokładnie z octem i sokiem, dusimy przez chwilę, aż powstały sos lekko zgęstnieje.
Serki nacieramy oliwą, na każdym układamy gałązkę rozmarynu i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (ewentualnie grillujemy na patelni grillowej).
Serek układamy na talerzu, układamy na nim bakalie, polewamy sosem, podajemy z sałatą i grzanką.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/01/camembert-z-bakaliami.html