ßßß
Kilku znajomych powiedziało również, że to dobra przekąska do piwa. Sprawdzicie? ;-)Zapraszam!Składniki:1 por3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki maki żytniej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli2 jajka1/2 szklanki maślanki1/3 szklanki oliwy lub olejuczosnkowy serek kanapkowyrzeżucha (ewentualnie roszponka)Wykonanie:Pracę rozpoczynamy od umycia i pokrojenia pora w piórka. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy go na patelni, aż zmięknie, następnie lekko studzimy.Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednym naczyniu, a mokre w kolejnym naczyniu.Do składników mokrych dodajemy suche, dodajemy również pora i mieszamy łyżką. Do połączenia się składników. Nie musi być bardzo dokładnie.Ciasto rozkładamy do papilotek, do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 st. przez 25 minut.
Babeczki studzimy, wycinamy z nich środki i w każdy otwór wkładamy serka kanapkowego.W każde zagłębienie wkładamy również rzeżuchę lub np. roszponkę.Smacznego!