Wykonanie
Cześć!Te cudownie wyglądające babeczki wytrawne pokazywałam Wam przy okazji wywoływania wiosny.Wiosna jest już w pełni, co odczuwa mój nos wrażliwy na pyłki (Tak, od 4 dni nie rozstaję się z paczką chusteczek, psikadłem na alergię i najchętniej zamknęłabym się w domu i nie wychodziła! Mam nadzieję, że spadnie deszcz i to wszystko nieco opadnie...).Wróćmy do meritum! Poniżej przepis, który znalazłam w KUKBUK'u. Bardzo smaczne babeczki wytrawne z
porem,
serkiem czosnkowym i
rzeżuchą. Ja jeszcze do kilku dodałam
roszponkę, też wybornie smakowały.

Kilku znajomych powiedziało również, że to dobra przekąska do
piwa. Sprawdzicie? ;-)Zapraszam!Składniki:1
por3/4 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
maki żytniej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli2
jajka1/2 szklanki
maślanki1/3 szklanki
oliwy lub
olejuczosnkowy serek kanapkowy
rzeżucha (ewentualnie
roszponka)Wykonanie:Pracę rozpoczynamy od umycia i pokrojenia
pora w piórka. Na dwóch łyżkach
oliwy podsmażamy go na patelni, aż zmięknie, następnie lekko studzimy.Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednym naczyniu, a mokre w kolejnym naczyniu.Do składników mokrych dodajemy suche, dodajemy również
pora i mieszamy łyżką. Do połączenia się składników. Nie musi być bardzo dokładnie.Ciasto rozkładamy do papilotek, do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 st. przez 25 minut.

Babeczki studzimy, wycinamy z nich środki i w każdy otwór wkładamy
serka kanapkowego.W każde zagłębienie wkładamy również
rzeżuchę lub np.
roszponkę.Smacznego!