Wykonanie
Coś dla koneserów kontrastowych smaków, czyli chlebek słodko-pikantny

Z okazji jesiennych wspomnień czar, prezentuję
chleb, którym zajadałam się w minionym sezonie
dyniowym - ze startym miąższem dyni i pikantnym zestawem przypraw.Chlebek ten, z racji iż dość krótko wyrasta, wychodzi zbity i zwarty. Nie będzie też zbyt wysoki. Jest za to wilgotny i długo zachowuje świeżość. Dzięki pieczeniu w parze
wodnej skórka robi się chrupiąca. Niekonwencjonalne połączenie słodkiej dyni z pikantnymi
przyprawami to istna orgia dla kubków
smakowych!

Składniki na 1 okrągły bochenek:300g
maki pszennej150g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki suchych
drożdży (7g)200 ml ciepłej
wody3 łyżeczki płynnego
miodu - u mnie ciemny, gryczany1 łyżka
oliwy z oliwek +
oliwa do posmarowania
chleba przed pieczeniem150g surowej dyni - startej na drobnych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
przyprawy gyros1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejziarna
sezamu - do posypania
chleba przed pieczeniem

Odważony miąższ z surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok.Do dużej miski przesiać przez sitko
mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto
chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać
sól,
miód,
drożdże suche,
oliwę,
przyprawy i stopniowo
wodę. Na końcu dołożyć startą
dynię, wgniatając ją do środka.Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami).Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować
oliwą i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - aż podwoi objętość .Tuż przed pieczeniem
chleb naciąć kilka
razy z wierzchu
ostrym nożem i posmarować
oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Można dodatkowo posypać ziarnami
sezamu - tak jak u mnie .Piekarnik nagrzać do 220C, spryskać intensywnie
wodą i wstawić blaszkę z
chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 15-20 min aż do zarumienionej na brązowo skórki. Jeśli
chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową .Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! :)




