ßßß
Z okazji jesiennych wspomnień czar, prezentuję chleb, którym zajadałam się w minionym sezonie dyniowym - ze startym miąższem dyni i pikantnym zestawem przypraw.Chlebek ten, z racji iż dość krótko wyrasta, wychodzi zbity i zwarty. Nie będzie też zbyt wysoki. Jest za to wilgotny i długo zachowuje świeżość. Dzięki pieczeniu w parze wodnej skórka robi się chrupiąca. Niekonwencjonalne połączenie słodkiej dyni z pikantnymi przyprawami to istna orgia dla kubków smakowych!
Składniki na 1 okrągły bochenek:300g maki pszennej150g mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki suchych drożdży (7g)200 ml ciepłej wody3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem150g surowej dyni - startej na drobnych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku1 łyżeczka soli1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka przyprawy gyros1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejziarna sezamu - do posypania chleba przed pieczeniem
Odważony miąższ z surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok.Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Na końcu dołożyć startą dynię, wgniatając ją do środka.Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami).Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - aż podwoi objętość .Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Można dodatkowo posypać ziarnami sezamu - tak jak u mnie .Piekarnik nagrzać do 220C, spryskać intensywnie wodą i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 15-20 min aż do zarumienionej na brązowo skórki. Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową .Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! :)



