Wykonanie
Dietetyczna wersja słodkiego co nieco

Kolejny wypiek w ramach akcji Ciasta na Niedzielę pt. Słodki Dzień Kobiet .Podpatrzone, z lekkimi modyfikacjami, na blogu Smacznie Zdrowo Tanio .Ciasto wychodzi nie za słodkie, pełne zdrowych składników, o uroczym kolorze :) Coś dla dbających o linię słodyczoholików, a w szczególności tej piękniejszej (podobno) płci :) Zamiast wgryzać się w tabliczkę
czekolady, lepiej zaserwować sobie taką dietetyczną, ale nadal smaczną alternatywę słodkiego co nieco.A taki sobie prezent sprawiłam na Dzień Kobiet :)

Składniki na keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):4
jajka8 łyżek
cukru trzcinowego [180g] - można zastąpić
stewią w proporcji 1:3 (czyli 3 płaskie łyżki
stewii)1/2 szkl.
oleju rzepakowego [120ml]3 łyżki
jogurtu naturalnego [100g]1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego - można zastąpić
olejkiem migdałowym8 łyżek
płatków owsianych [100g] - zwykłe "górskie"2 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej [300g] - u mnie drobna graham, typ 18502 łyżeczki
proszku do pieczenia - czubate2 małe
buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki4 łyżki słupków
migdałowych [50g]4 łyżki
suszonej żurawiny [75g]2 garście mrożonej
czarnej porzeczki [100g]2 garście mrożonej
czerwonej porzeczki [100g]
Jajka zmiksować z
cukrem na puszystą masę. Dolać
olej,
jogurt i ekstrakt
migdałowy. Dorzucić
płatki owsiane,
proszek do pieczenia,
sodę i stopniowo
mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte
buraki,
migdały i
porzeczki.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze dodatkowe 10min.Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu - inaczej może się rozpadać.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Ciasteczkowy potwórCafe
AmarettoMia cucinaSmaczne przepisyCookPLKuchnia DanusiIzioni pyszne smakiMoje domowe kucharzenie...w razie gdybym o kimś zapomniała C.D.N.



