ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką

Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką

nazwa

Wykonanie

Dietetyczna wersja słodkiego co nieco
Kolejny wypiek w ramach akcji Ciasta na Niedzielę pt. Słodki Dzień Kobiet .
Podpatrzone, z lekkimi modyfikacjami, na blogu Smacznie Zdrowo Tanio .
Ciasto wychodzi nie za słodkie, pełne zdrowych składników, o uroczym kolorze :) Coś dla dbających o linię słodyczoholików, a w szczególności tej piękniejszej (podobno) płci :) Zamiast wgryzać się w tabliczkę czekolady, lepiej zaserwować sobie taką dietetyczną, ale nadal smaczną alternatywę słodkiego co nieco.
A taki sobie prezent sprawiłam na Dzień Kobiet :)
Składniki na keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):
4 jajka
8 łyżek cukru trzcinowego [180g] - można zastąpić stewią w proporcji 1:3 (czyli 3 płaskie łyżki stewii)
1/2 szkl. oleju rzepakowego [120ml]
3 łyżki jogurtu naturalnego [100g]
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego - można zastąpić olejkiem migdałowym
8 łyżek płatków owsianych [100g] - zwykłe "górskie"
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej [300g] - u mnie drobna graham, typ 1850
2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate
2 małe buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki
4 łyżki słupków migdałowych [50g]
4 łyżki suszonej żurawiny [75g]
2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g]
2 garście mrożonej czerwonej porzeczki [100g]
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze dodatkowe 10min.
Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu - inaczej może się rozpadać.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Ciasteczkowy potwór
Cafe Amaretto
Mia cucina
Smaczne przepisy
CookPL
Kuchnia Danusi
Izioni pyszne smaki
Moje domowe kucharzenie
...w razie gdybym o kimś zapomniała C.D.N.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/03/penoziarniste-ciasto-z-burakiem-i.html